pl/eng

Logowanie w serwisie:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
slowoklucz
Maj

Polacy przodują w obserwacjach ornitologicznych akcji Spring Alive

Już 10 000 obserwacji dodali uczestnicy kampanii Spring Alive na stronie www.springalive.net. Polacy są bardzo aktywnymi obserwatorami ptaków. W rankingu zajmują 2. miejsce wśród 36 państw uczestniczących w międzynarodowym projekcie edukacyjnym koordynowanym przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (OTOP).

Najczęściej obserwowany gatunek to jaskółka dymówka (41 proc. obserwacji), na drugim miejscu jest bocian biały (35 proc.).

Spring Alive to projekt edukacyjny światowej federacji towarzystw ochrony ptaków BirdLife International. Trwa szósta edycja tej międzynarodowej akcji, skierowanej głównie do dzieci i młodzieży. Uczestnicy są zachęcani do obserwowania i notowania na platformie www.springalive.net przylotu pięciu gatunków ptaków migrujących: bocianów białych, jaskółek dymówek, jerzyków, kukułek i żołn.

W Spring Alive biorą udział mieszkańcy Anglii, Armenii, Austrii, Belgii, Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Izraela, Litwy, Luksemburga, Łotwy, Macedonii, Malty, Niemiec, Polski, Portugalii, Rosji, Rumunii, RPA, Słowacji, Słowenii, Szwajcarii, Szwecji, Turcji, Ukrainy i Węgier oraz Włosi - rekordziści w rankingu obserwacji.

Jaskółkę dymówkę najłatwiej zaobserwować w trakcie chwytania owadów nad łąkami lub jeziorami. Jest niebiesko-czarna o kremowo-białym spodzie ciała, nieco smuklejsza od wróbla, ma wydłużone zewnętrzne sterówki. Do Polski przylatuje w kwietniu i do końca, a wraca na zimowiska od września do października. Buduje gniazda przy zabudowaniach.

Bociana białego można spotkać na terenach trawiastych lub uprawnych, często blisko zbiorników wodnych. Lubi rozproszone drzewa, na których może gniazdować, ale nie unika siedzib ludzkich i często gnieździ się w środku wsi lub w małych miastach. Pojawia się na wysypiskach śmieci. Z białym upierzeniem tego dużego ptaka kontrastują czarne lotki, czerwone nogi i dziób. Z polski stada bocianów odlatują stadami w sierpniu i wrześniu, a wracają tu w marcu i kwietniu.


Źródło: PAP - Nauka w Polsce, www.naukawpolsce.pap.pl

ilustracja: www.springalive.net

 

slowoklucz
Sfinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Partnerzy:

slowoklucz

Projekt i realizacja:

slowoklucz